Balance today

Θυροειδής αδένας παθήσεις, στατιστικά στοιχεία, συμπτώματα

By Alessandra Bratti
Listen to this article

Το όνομα του θυροειδούς αδένα οφείλεται στο σχήμα του που μοιάζει με ασπίδα και προέρχεται από την ελληνική λέξη «θυρεός». Ο θυροειδής παράγει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο, ρυθμίζοντας τόσο το μεταβολισμό του σώματος, όσο και άλλες σωματικές λειτουργίες, όπως τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, στην βρεφική και παιδική ηλικία η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών είναι απαραίτητη, για την ομαλή σωματική και πνευματική ωρίμανση του παιδιού. 

Στατιστικά δεδομένα
Οι παθήσεις του θυροειδούς αδένα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, υπάρχει αύξηση στις παθήσεις αυτές. Μάλιστα τα τελευταία 40 χρόνια, έχει διαπιστωθεί ο τριπλασιασμός της ετήσιας επίπτωσης των καρκίνων του θυρεοειδούς, με σημαντική την αύξηση της διάγνωσης των μικρο-καρκινωμάτων. Οι γυναίκες έχουν 5-8 φορές υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν παθολογία του θυρεοειδή αδένα σε σύγκριση με τους άντρες.

Η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων της λειτουργίας του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει, επειδή ο θυρεοειδής αδένας παράγει στην κύηση έως και 75% περισσότερη ορμόνη, άρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

Οι συχνότερες παθήσεις του αδένα:

  • Αυτοάνοση θυρεοειδική νόσος: η συχνότητά της είναι διπλάσια στην Ελλάδα από τον μέσο όρο του δυτικού κόσμου. Μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες δύο παθήσεις:

  • Υποθυρεοειδισμό:Είναι η ανεπαρκής παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον αδένα. Συνέπειες: αύξηση σωματικού βάρους, νωθρότητα, δυσκοιλιότητα, αίσθημα κόπωσης, δυσανεξία στο κρύο, κατάθλιψη, διαταραχή μνήμης, διαταραχές κύκλου εμμήνου ρύσεως, ξηροδερμία, τριχόπτωση.

  • Υπερθυρεοειδισμό:Είναι η υπερ-λειτουργία του αδένα με αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδών ορμονών. Συνέπειες: νευρικότητα, απώλεια σωματικού βάρους, αϋπνία, ταχυκαρδία, διαρροϊκό σύνδρομο, τρόμο άκρων, δυσανεξία στη ζέστη, διαταραχές οράσεως.

Όζος θυρεοειδούς: πρόκειται για μορφώματα (οζίδια) του θυρεοειδούς που προκαλούνται από υπερανάπτυξη κυττάρων στον θυρεοειδή αδένα. Αυτές οι αναπτύξεις μπορεί να είναι: καλοήθεις, γεμάτες υγρό (κύστες), καρκίνος του θυρεοειδούς ή -πολύ σπάνια- λοιμώξεις. Με την εκτεταμένη χρήση υπερήχων που αποκαλύπτουν και μικρούς όζους εκτιμάται πως 50% των εξεταζόμενων θα έχει κάποιο όζο. 

Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από ποτέ προσφέροντας στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις  στους ασθενείς με νόσους του θυρεοειδούς αδένα.

Η 25η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Είναι μία ευκαιρία για την  αναγνώριση της επιβάρυνσης που προκαλούν τα νοσήματα του θυρεοειδούς, καθώς και μία σχετική υπενθύμιση σε όσους έχουν δεσμευτεί στη μελέτη και θεραπεία τους.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των διεθνών ιατρικών οργανισμών που ασχολούνται με τον θυρεοειδή αδένα. Αποτελεί επίσης αφορμή για ενημέρωση του κοινού και αφύπνιση για συστηματικό έλεγχο, ειδικά των ανθρώπων με σχετικό οικογενειακό ιστορικό.