Get

Βασικό αξίωμα στο My Doctor’s House μέσω του My Diaγνώσις Hour αποτελεί το ήθος της επιστήμης που δεν είναι παρά η ελευθερία του ανθρώπου, η καθαρή ελευθερία. Αποτιμώντας το έργο της Ιατρικής Επιστήμης, θαυμάζουμε την ηρωική προσπάθεια του ανθρώπου, προσπάθεια στην οποία άμεσα ή έμμεσα μετέχουμε, όποια και αν είναι η συγκεκριμένη μας ενασχόληση και αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας, θέτοντας τους προβληματισμούς μας συζητάμε με τον ειδικό, τον ειδήμονα, τον καθ ύλην αρμόδιο ιατρό εγνωσμένου κύρους. Η Ιατρική πασχίζει και προσφέρει στον άνθρωπο ανυπολόγιστα δώρα, αλλά, ταυτόχρονα, ομολογεί πως, παρά τις προόδους της, υπάρχουν και θα υπάρχουν προβλήματα, νέα προβλήματα και δυσκολίες, προς δημιουργική αντιμετώπιση. Επιμένουμε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ψυχικών παθήσεων, όπου οι κίνδυνοι εξαπλούστευσης ελλοχεύουν, δεδομένου ότι τόσο οι φιλόσοφοι, όσο και οι ιατροί είναι άνθρωποι με όλες τις δυνατές αδυναμίες και πειρασμούς της ανθρώπινης φύσης. Η ιατρική πρόοδος, η υγιεινή διατροφή και άλλες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής οδήγησαν σε τεράστια αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα και μάλιστα διπλασιασμό κατά τον 20ο αιώνα και αυτό θα είναι το επίκεντρο ενασχόλησης του My Diaγνώσις Hour. Από μεταμορφωτικές ανακαλύψεις σε φαρμακευτικά προϊόντα έως επαναστατικά βήματα στη γενετική μηχανική και την πρόληψη ασθενειών, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είδε μια σύγκλιση πρωτοποριακών εξελίξεων, που υπόσχονται να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο τιμόνι αυτής της προόδου ήταν η αναγνώριση δύο διασταυρούμενων κρίσεων: κλιματικής αλλαγής και υγείας. Αναμφισβήτητη η σχέση μεταξύ της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, σηματοδοτώντας μια ριζική αλλαγή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Ταυτόχρονα, πρωτοφανή επιτεύγματα στη βιοτεχνολογία και τη γενετική έρευνα ξεδιπλώνονται διαρκώς. Επιπλέον, πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές συνδέσεις ως παγκόσμια προτεραιότητα υγείας τόνισαν τη σημασία της ψυχικής ευεξίας στο ευρύτερο τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης. Ο σωρευτικός αντίκτυπος των εξελίξεων χαράζει μια πολλά υποσχόμενη τροχιά για την παγκόσμια υγεία, προσφέροντας ελπίδα, λύσεις και μια ανανεωμένη κατανόηση των περίπλοκων δεσμών μεταξύ υγείας, επιστήμης και παγκόσμιων προκλήσεων. Αυτές τις πτυχές επιθούμε να φωτίσουμε στις συνεντεύξεις μας με γνώμονα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Οι επιστήμες του ανθρώπου αρέσκονται σε περιγραφές με στόχο την ανάδυση του ίδιου του ανθρώπου διαμέσου των έργων του.

Η Ιατρική είναι η επιστήμη που αποκαλύπτει την ενότητα ανθρώπου και κόσμου και αυτό δεν προκύπτει μόνο από το πλήθος των ιατρών που διέπρεψαν ως ποιητές όπως ο André Breton, πατέρας του υπερρεαλισμού, η ο Έλληνας Μ. Αναγνωστάκης και ο Ανδρέας Εμπειρίκος , ως φιλόσοφοι (Γαληνός, John Locke, William James, Arthur Schaupenhauer). Οφείλουμε να τονίσουμε πόσο η ψυχιατρική, με τις ποικίλες τάσεις και σχολές της, ανοίγει τη θύρα ουσιαστικής προσέγγισης του φυσικού-βιολογικού με το πνευματικό, με την πνευματική φύση του ανθρώπου.

Η Ιατρική ‘’θραύει’’ τα όρια του διαχωρισμού των επιστημών σε φυσικές και σε θεωρητικές και αυτό φαίνεται καθαρά και σε κάθε μεγάλη επιστημονική επίτευξη, η οποία διαμορφώνεται ως θεωρία, ως επιστημονική θεωρία με ανοιχτούς ορίζοντες περαιτέρω ανέλιξης ή και αναθεώρησης. Η Ιατρική, εμβαθύνοντας στο είναι της έρευνάς της, είτε ως παθολογία, είτε ως στοματολογία, είτε ως ορθοπεδική, είτε ως καρδιολογία, είτε ως νευρολογία δεν μπορεί να ερευνά αποκλειστικά τη δομή των οργάνων, πιθανές αδυναμίες και ασθένειες, παρά υπό την προϋπόθεση του ζώντος ανθρώπου, του ασθενούς και των πιθανών ψυχολογικών του προβλημάτων. Είναι η εγγύτητα ανθρωπίνου πνεύματος και οργανικού-αισθητού φορέα του και σε αυτό έγκειται το μεγαλείο της και η ανεξαγόραστη τιμή της: ενώ η έρευνα, η επιστημονική έρευνα, είναι σχετικά ‘’τυφλή’’ και μπορεί να δίδει δυνατότητες καταστροφής του ανθρώπου, η Ιατρική ενεργεί μόνο θεραπευτικά, είναι ύψιστη διακονία του ανθρώπου και γι’ αυτό οι θεράποντες της υγείας είναι και υπουργοί της σύνολης ψυχοσωματικής μας φύσης. Μόνο ο ιατρός και ο φιλόσοφος είναι σε θέση να ενατενίσουν τον πόνο, τον οριακό του θανάτου, το άλγος των ψυχών… let it be my diaγνωσις hour.