Balance today

Πρόληψη και ωριμότητα στην πλαστική χειρουργική

By Alessandra Bratti
Listen to this article

Πρόληψη και ωριμότητα στην πλαστική χειρουργική

Γράφει η Μαρία Σκολαρίκου

Πλαστικός χειρουργός, MD, FEBOPRAS, FDAFPRS Boutique Aesthetic plastic surgery, Clinic Athens

Η Πλαστική Χειρουργική είναι μία ειδικότητα της Ιατρικής Επιστήμης που ασχολείται με την απόδοση της αισθητκής αρμονίας στο πρόσωπο και το σώμα. Η Πλαστική Χειρουργική, είτε αισθητική είτε επανορθωτική, είναι ενιαίος κλάδος της Χειρουργικής ο οποίος  αφορά κυρίως την αποκατάσταση και λιγότερο τη θεραπεία των φυσιολογικών σχημάτων του ανθρώπινου υλικού. Τεράστιο ενδιαφέρον στην  Πλαστική Χειρουργική παρουσιάζουν οι επιπτώσεις του χρόνου πάνω στην αισθητική. Υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η αρμονία των γραμμών μπορεί να έχει διαταραχθεί από ατυχήματα, μπορεί όμως και να μην υπήρξε ποτέ από τη γέννησή μας, όπως στην περίπτωση των γενετικών δυσμορφιών. Ο Πλαστικός Χειρουργός ασχολείται με σεβασμό με την διόρθωση, τημ αποκατάσταση και την συντήρηση της φυσικής ομορφιάς. Η Πλαστική Χειρουργική οφείλει να αυξάνει την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του ατόμου που θα την επιλέξει κάνοντάς το ακόμη πιο ευτυχισμένο. Άρα σημαντικός παράγοντας να επιλέξουμε να κάνουμε μια αισθητική επέμβαση είναι η ψυχολογία μας, η αυτοπεποίθησή μας και η ανάγκη μας να νιώσουμε επιθυμητές, ν αγαπήσουμε το σώμα μας αναδεικνύοντας τα ωραία μας σημεία ή διορθώνοντας εκείνα που μας ενοχλούν. Αυτό δεν έχει ηλικία. Ένα κορίτσι  που δεν εχει στήθος και νιώθει ότι στερείται θηλυκότητας, επιβάλλεται να βελτιώσει την εικόνα της. Το ίδιο ισχύει και για τα λεπτά χείλη. Η φιλοσοφία μας  έχει ώς πυρήνα την συνεχή αναζήτηση «νέων ιδεών» ομορφιάς που στηρίζεται όμως στα “κλασικά ιδεώδη”.  (new ideas along with classical ideals) ομορφιάς.

Cosmetic surgery above 18..
to do or not to do?

Ποιά είναι η σωστή ηλικία για κάθε επέμβαση;

Οι νεότερες γενιές είναι ήδη συνειδητοποιημένες όσον αφορά αυτά που μπορεί να προσφέρει η μοντέρνα αισθητική και επανορθωτική και κοσμητική πλαστική χειρουργική στον τομέα της ωραιοποίησης (beautification) και της αντιγήρανσης (rejuvenation). Όλες οι ηλικίες έχουν ανάγκες όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση. Επομένως σωστή ηλικία είναι εκείνη που γεννά την ανάγκη. Ιατρικά βεβαίως περιοριζόμαστε ηλικιακά όταν το σημείο διόρθωσης αναπτύσσεται ακόμα, χωρίς αυτό να αποτελεί τροχοπέδη.

Οι εφηβες και οι έφηβοι από τα 16 τους χρόνια μπορούν να μπουν στη διαδικασία διορθώσεων.  Η ανασφάλεια της εφηβικής ηλικίας μπορεί να γιγαντώσει μικρά προβλήματα, δυσμορφίες στη μύτη, το πηγούνι, το προγούλι, το στήθος, τη μέση, τους γλουτούς. Πέραν των πραγματικών αναγκών που επηρεαζουν και την ψυχοσύνθεση των νεαρών υποψηφίων, επηρεάζονται από τις τάσεις της μόδας αλλά και άλλους εξωτερικούς παράγοντες και συμπεριφορές. Συνήθεις παρεμβάσεις: αισθητική και λειτουργική ρινοπλαστική, ωτοπλαστική, γυναικομαστία, ανισομαστία, αμαστία, αχλαδοειδές περίγραμμα σώματος, παχυσαρκία.

Οι νέες και οι νέοι που αρχίζουν να φλερτάρουν και να εντάσσονται σιγα σιγά σε κάθε μορφή κοινωνικής δραστηριότητας  και προτύπων, αυξάνουν και τις επιθυμίες τους. Επιθυμούν λοιπόν πιο ενισχυμένα πρωτεύοντα και δευτερεύονται χαρακτηριστικά του φύλου (αυξητική του στήθους, γραμμωμένος θώρακας και κοιλιακοί μύες, ανορθωμένοι και πιο καλλίγραμμοι γλουτοί, γραμμωμένες γάμπες και γόνατα, καλύτερες γωνίες στο πρόσωπο, πιο όμορφα και σαρκώδη χείλη.  Εδώ εντάσσονται και νύφες με την προετοιμασία του προσώπου και του σώματος για τον γάμο αλλά και οι νεαρές γυναίκες μετά από μια οι περισσότερες γέννες (mommy make over).  Επίσης, το γέμισμα του άδειου στήθους μετά από εγκυμοσύνες σε νεαρές γυναίκες, κοιλιοπλαστική, γλουτοί, βραχιονοπλαστική, λιποαναρροφήσεις. Αυτή  η περίοδος όμως είναι και η ιδανική για τις θεραπείες πρόληψης ρυτίδων με διάφορα καλλυντικά, peelings, lasers, μεσοθεραπείες, θεραπείες σύσφιξης και αντιμετώπισης κυτταρίτιδας και αποκατάσταση των πρώτων ρυτίδων με ενέσιμα υλικά (βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ), hifu, dermapen,υδροδερμοαπόξεση. Η πρόληψη σε συνδυασμό με το καλό χέρι του πλαστικού και τα premium υλικά λειτουργούν σαν μαγικό ραβδί!

Η ηλικία της ωριμότητας

Οι γυναίκες και οι άνδρες που αποφάσισαν ότι βρίσκονται στο μέσον της ζωής τους παρατηρούν σημάδια γήρανσης ακομη κι αν ο χρόνος έχει φερθεί καλά (χαλάρωση γύρω από τα μάτια, το λαιμό, το στήθος, την κοιλιά, τους γλουτούς, τα μπράτσα). Κατάλληλος χρόνος για  επεμβάσεις αντιμετώπισης της χαλάρωσης, με απορροφήσιμα νήματα, ανορθώσεις προσώπου και σώματος ανάλογα με την ηλικίας αρχής( πιο νωρίς = πιο ελαφριά επέμβαση). Τα μικρά lifting είναι πλέον της μόδας αφού οι γυναίκες αρχίζουν πιο νωρίς,  από τα 40 τους χρόνια κιόλας.

-Τεχνικές για κάτω από τα μάτια όπως το «tear trough» είναι πολύ εξειδικευμένες με πολύ ωραία αποτελέσματα για νεανικό και φρέσκο βλέμμα. –Ο συνδυασμός νημάτων, ενέσιμης λιποδιάλυσης και hifu για προσωπο και σώμα μαζί με ενέσιμα υλικά και νέες τεχνικές αυξάνουν την αυτοπεποίθηση γυναικών και ανδρών αφού σε ένα γενικότερο πλαίσιο διορθώνουν και «επαναφέρουν τη χαμένη νεότητα».

-Μετά τις εγκυμοσύνες και το θηλασμό είναι φυσικό ο γυναικείος μαστός να έχει πτωτική τάση.  Η πτώση αυτή μπορεί να διορθωθεί μόνο χειρουργικά. Η ανόρθωση μαστού είναι μια συχνή επέμβαση μετά από μια ή και περισσότερες εγκυμοσύνες και βοηθά στο να ανακτήσει ο μαστός το φυσιολογικό του σχήμα.

-Παρομοίως, το δέρμα της κοιλιάς σε μερικές περιπτώσεις υπερδιατείνεται κατά την εγκυμοσύνη και αδυνατεί εν συνεχεία να επανέλθει. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κοιλιοπλαστική δίνει οριστική λύση στη δερματοχάλαση.

-Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και κάνουν την εμφάνισή τους τοπικές συσσωρεύσεις λίπους που ανθίστανται σε άσκηση και δίαιτα. Η λιποαναρρόφηση είναι πλέον μια κλασσική μέθοδος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος και παραμένει η πιο αποτελεσματική μέθοδος που προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η ηλικία «μπορώ να κάνω τα πάντα»

Πρόκειται για ηλικίες με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις και παρατηρείται σε γυναίκες και άντρες αυξημένης επιθυμίας, μιας και έχει άμεση συνάφεια με τη διάθεση για δεύτερη ευκαιρία με ισχυρό το αίσθημα της αυτοεκτίμησης .

Μετά τα 50 τα σημάδια γήρατος γίνονται όλο και πιο έντονα:

– Η περίσσεια δέρματος ή λίπους στην περιοφθαλμική περιοχή αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη βλεφαροπλαστική. Μια ακόμη σύγχρονη τεχνική, μετατοπίζει το λίπος (αντί να το αφαιρεί) για να γεμίσουν οι μαύροι κύκλοι των κάτω βλεφάρων.

– Αρκετές γυναίκες αυτής της ηλικίας,  πάσχουν από μεγαλομαστία (υπερτροφικούς μαστούς). Συχνά οδηγεί σε αμηχανία και χαμηλή αυτοεκτίμηση, όσο και σε πόνους στην πλάτη ή δερματίτιδα λογω της τριβής. Η μειωτική μαστού είναι η επέμβαση που δίνει οριστική λύση σε αυτά ακριβώς τα προβλήματα.

– Από ένα σημείο και μετά η πτώση των ιστών του προσώπου είναι σοβαρή και δεν επιδέχεται ‘ημίμετρων’. Τότε είναι που το face-lift καθίσταται απαραίτητο, με σκοπό να επανέλθει το δέρμα του σαγονιού και του λαιμού σε μια φυσιολογικά υψηλότερη θέση. Για ιδανικά αποτελέσματα το face-lift συνδυάζεται με άλλες, συμπληρωματικές επεμβάσεις, όπως neck- lift , λιπομεταφορά προσώπου (για ανάκτηση του όγκου στα ζυγωματικά και το σβήσιμο των ρινοπαρειακών αυλάκων) και βλεφαροπλαστική.

 H πλαστική χειρουργική και η ιατρική αισθητική είναι δικαίωμα και επένδυση στον εαυτό μας.

Tip: Σημαντική επένδυση είναι η αποτρίχωση με laser προηγμένης τεχνολογίας που ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και που τελικά μας γλιτώνει χρόνο. Καλωσορίστε τον εαυτό σας σ έναν κόσμο χωρίς ανεπιθύμητη τριχοφυϊα.