Balance today

Ανεξερεύνητη η γυναικεία σεξουαλικότητα

By Alessandra Bratti
Listen to this article

Ανεξερεύνητη Η Γυναικεία Σεξουαλικότητα

Γράφει η Μυρτώ Σωτηροπούλου

Ιατρός Γυναικολόγος Σεξολόγος Εκπαιδευτικός

Η σεξουαλικότητα είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Η πλήρης ανάπτυξή της εξαρτάται από την ικανοποίηση βασικών ανθρωπίνων αναγκών όπως η επιθυμία για επαφή, εγγύτητα, συναισθηματική έκφραση, απόλαυση, τρυφερότητα και αγάπη. Η σεξουαλικότητα είναι μια πυρηνική παράμετρος της ανθρώπινης ύπαρξης που περιλαμβάνει το φύλο, το κοινωνικό φύλο, την ταυτότητα και το ρόλο φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τον ερωτισμό, την συναισθηματική πρόσδεση (αγάπη) και την αναπαραγωγή. Βιώνεται ή εκφράζεται με σκέψεις, φαντασιώσεις, επιθυμίες, πεποιθήσεις, στάσεις ζωής, αξίες, δραστηριότητες, πρακτικές, ρόλους, σχέσεις. Η σεξουαλικότητα είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικο-οικονομικών, πολιτισμικών, ηθικών και θρησκευτικών / πνευματικών παραγόντων.

Η σεξουαλικότητα είναι ρευστή, μπορει να αλλάζει με το χρόνο.
Είναι αμεσα συνδεδεμένη με την πνευματική και συναισθηματική υγεία του ατόμου

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

Τι ισχύει ?

Μέχρι τώρα η έννοια της Σεξουαλικής Υγείας ήταν συχνά φορτισμένη αρνητικά, καθώς συνδεόταν στον νου της πλειοψηφίας με κινδύνους της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους, το AIDS, την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τη σεξουαλική βία , την σεξουαλική κακοποίηση. Αυτά ήταν τα κύρια θέματα ενδιαφέροντος όσων εργάζονται πάνω στα θέματα Σεξουαλικότητας.

Τα τελευταία 20 χρόνια (και περισσότερο τα τελευταία δέκα), ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων διαφορετικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με θέματα σεξουαλικής υγείας, έχουν αναπτύξει έναν νέο τομέα που αφορά την θετική πλευρά της σεξουαλικότητας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική υγεία , η φυσική υγεία, η πνευματική υγεία και γενικότερα η ευεξία επηρεάζονται θετικά , από τη σεξουαλική ικανοποίηση, τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση και τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Όλες οι γυναίκες που θέλουν να ζήσουν μια όμορφη ζωή , με ευεξία και ευημερία μπορούν να επιτύχουν τις ευεργετικές επιδράσεις της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Η δυνατότητα δίνεται με τους πιο φυσικούς τρόπους, χωρίς χημεία, χωρίς επίπονες προσπάθειες, χωρίς κινδύνους.

Σήμερα υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε σώμα και ψυχή να βρουν την ισορροπία που έχουν χάσει από τον τρόπο ζωής, από την κακή διατροφή, από την ανασφάλεια που δημιουργούν τα πρόσφατα γεγονότα της πανδημίας.

Μπορουμε να ζήσουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής μας, γιατι ξέρουμε τι είναι σημαντικό για μας, τι εχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας.

Αναγκαίον άρα την ψυχήν ουσίαν είναι ως είδος σώματος φυσικού δυνάμει ζωήν έχοντος, η δ` ουσία εντελέχεια, τοιούτου άρα σώματος εντελέχεια.
Αριστοτέλους Περί Ψυχής,Β
412α, 20-22

Ο στόχος μας κατά τον Αριστοτέλη είναι η εντελέχεια, η τελειότητα. Αναπόσπαστο μέρος της είναι ο έρωτας , για τη ζωή, για την ομορφιά, για τον/τη σύντροφο.
Ο έρωτας είναι φως , μας οδηγεί στην ευεξία σώματος και ψυχής, μας φέρνει ωριμότητα, σοφία, θέληση, δύναμη.
Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική και εφικτή για όλους.

Μπορώ να βελτιώσω και να αναπτύξω την σεξουαλικότητα μου ?

  • ‘Ολοι έχουν δικαίωμα στη ζωή και στον έρωτα.

  • Διεκδικήστε την καλή ζωή.

  • Αναζητήστε το Φως.

Ας προσέξουμε τον εαυτό μας και ας ξεκινήσουμε με μια καλύτερη σχέση μαζί του.
Μόνο αν αγαπάμε αυτό που είμαστε θα αγαπήσουμε και τους άλλους και κυρίως, θα αγαπηθούμε από τους άλλους.
Η ακτινοβολία της σεξουαλικότητας μας ξεκινάει από μέσα μας.
Οι τρόποι για να βρούμε τον εαυτό μας δεν είναι για όλους οι ίδιοι.
Κάθε ανθρωπος, κάθε σώμα, κάθε ανθρώπινη οντότητα είναι διαφορετική . Με τη σωστή
εκτίμηση-διάγνωση (με την ιατρική ορολογία) , μπορω να επιλέξω ΤΙ χρειάζομαι ώστε να βρω, να αναπτυξω την σεξουαλικότητα μου αλλά και το ΠΩΣ να το πετύχω αυτό.
Από την αρωματοθεραπεία έως τον βιοσυντομισμό, την ψυχολογική στηριξη Mindfulness , την προηγμένη ομοιοπαθητική του Ιπποκράτη, το ΟΜ (Orgasmic Meditation), το Ο-Shot κ.λπ , εχουμε πολλούς τρόπους προσέγγισης της κάθε σεξουαλικότητας , βοηθώντας τη γυναίκα αυτό που θέλει, αυτό της αξίζει ,αυτό που θα την οδηγήσει στην ευεξία .

Δωστε Χώρο, Χρόνο στον εαυτό σας.
Η σεξουαλικότητα δεν έχει ηλικία. Αφήστε την να σας οδηγήσει στην ευεξία.
Η σεξουαλικότητα καλλιεργείται και αναπτύσσεται . Ο χρόνος είναι σύμμαχος, μας δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε.
Αφήστε πίσω σας τις αναστολές , τους δισταγμούς και τα ταμπού. Μιληστε, ζητήστε, διεκδικήστε την σεξουαλική σας ολοκλήρωση.